Svårt att hitta kläder

Alla människor har olika kroppsformer men ändå utgår de flesta klädbutiker och kedjor utefter en viss typ av kroppsideal när de designar och sätter standarder för storlekar på sina kollektioner. Det finns plus-size butiker, absolut, men uppenbarligen finns det fler kroppsformer bland människor världen över som har problem att hitta kläder som passar deras kroppar.

Kroppskomplex är vanligare än man kan tro och leder till mycket osäkerhet, ångest och lidande i vardagen för många människor. Vi har tidigare skrivit om åderbrock, hur man kan göra någonting åt det och hur vanligt det faktiskt är att folk drabbas och lider av det. Det kanske inte heller är jättekul att som lite kurvigare människa behöva gå till en speciell butik men större storlekar för att hitta sina kläder. Det borde finnas mer variation på kläder i butikerna och en lösning kanske skulle kunna vara att istället att ha fler storlekar och att variera vissa modeller på kläder efter kroppsformer.

Tänket behövs implementeras hos de större kedjorna

Förståeligt är om mindre klädbutiker inte har en tillräcklig ekonomi eller yta för att införa denna lösningsstrategi. Men de större kedjorna skulle definitivt kunna vidga sina vyer och sitt sortiment för att hjälpa processen med att normalisera andra kroppstyper än just den smala och slimmade människan. Det är egentligen sjukt att de flesta faktiskt inte duger enligt dagens samhälles normer och just därför är det extra viktigt att ta ett steg framåt för att visa att alla typer av kroppsformer är normala. Detta skulle även kunna leda till ett allmänt bättre självförtroende hos människor och mindre ångestladdade ögonblick i klädbutiker och hemma framför garderoben. Det märks tidigt hos många unga att de är djupt påverkade av dagens skönhetsideal. Skolsköterskan Marita Björk säger till Sveriges Radio:

– Endel påpekar att ”titta nu har jag gått upp ett halvt kilo, titta hur jag ser ut.” För att hjälpa måste vi ge dem bra förebilder. Sedan har vi det här med internet – man lägger upp kort på Facebook och Instagram och den ena ska vara snyggare än den andra. Tv-program med unga modeller där man ska vara på ett visst sätt. Jag tror det är jättesvårt att stå emot, man börjar titta på sig själv och jämföra sig. ”Jag måste gå ner i vikt, jag måste ha snygga kläder, jag måste vara sminkad.” Det är jättekänsligt.