Hudvård, hudtyp och kyla

Enligt en ny studie tenderar de som haft akne att se yngre ut mycket längre. Akne har en hormonell orsak– men hudvård spelar ändå roll. Att använda ansiktsprodukter för din hudtyp är viktigt både kort- och långsiktigt. Särskilt i ett kallt och torrt klimat.

 

Akne må till stor del beror på en hormonell obalans, men rätt ansiktsprodukter spelar också roll. Återfuktande kräm, peeling eller ansiktsmask? Att veta vad just din hud behöver är inte alltid helt lätt. Kanske har du provat flera olika hudvårdsprodukter utan att komma tillrätta. Det kan vara bra att använda en och samma serie som kompletterar varandra– från varumärket Clarins kan du till exempel använda produkter baserade på säsong. Ibland behövs även olika produkter för olika delar av ansiktet. En bra början är att ta reda på vilken hudtyp du har. Den vanligaste är dock blandad hy. Den består av en kombination av olika hudtyper som är uppdelar på olika ansiktszoner. Det fetare partiet är då oftast beläget iv panna, näsa och haka. Den så kallade T– zonen. Huden på kinderna är oftast torr eller normal då. T– zonen kan också vara torrare kring kindpartiet men normal vid T– zonen.

 

Anpassad hudvård

 

Enligt metro.se visar forskning att personer som tidigare drabbats av akne, sannolikt att åldras långsammare. Detta beror på telomer– längre yttre delar på kromosomer– som finns i de vita blodkropparna. Telomer krymper med tiden i takt med att cellerna åldras. Personer med långa telomer tenderar att åldras långsammare än de med korta. Kombinationen med återfuktande krämer och hudvård kan verkligen ge föryngrande resultat. Ett varmt och fuktigt klimat är exempel på en bidragande faktor som kan ha negativ inverkan på akne. Däremot kan sol han en tillfällig positiv inverkan på akne. Det beror på att solen är lite antiinflammatorisk. På sikt kan ändå krämer och för mycket hopkok förvärra aknen. Det är ofta produkter som innehåller mineraloljor enligt svenska.yle.fi. Krämer som återfuktar utan oljor kan därför vara att föredra.

 

Tips och råd

 

Det går faktiskt att skydd ansiktet med smink. Det ena behöver därför inte utesluta det andra. Smink kan i många fall vara bra för huden– eftersom dammpartiklar, smuts och luftföroreningar fastnar i sminket. Et gör det lättare att tvätta bort och det tränger inte in i huden.  Att använda en primer skyddar huden från sminket som det pg.se skriver om. Primer och ögonkräm är bra skydd för huden men det finns fler saker du själv kan göra för att boosta din hud inför hösten och vintern. Här får du lite tips:

 

  1. Skapa lyster– med rengöring, peeling och serum som innehåller AHA- och BHA- syra kommer du långt. Syrorna går ner på djupet och hämtar upp fukt och skapar lyster.
  2. Boosta ordentligt– genom att lägga till ansiktsvatten eller ansiktspeeling får du en extra boost med antiinflammatoriska ingredienser.
  3. En kylig solbränna– vill du behålla solbrännan behöver du en brun-utan-sol som passar din hudtyp. Välj en som både återfuktar och ger näring.
  4. Återfukta huden– med kylan kan det vara härligt med varma bad. Produkter med bra pH-värde är då extra viktigt för att inte huden ska förlora sin egen fukt.
  5. Extra återfuktning– med torrare luft behöver huden mer fukt. Investera i ett bra fuktserum som även kan kombinera med ett mer aktivt serum.