Smycka dig trendigt för 2020

Mode har genomgått många förändringar genom tiderna. Vilken stil som varit inne har berott på ett flertal faktorer som kultur, tillgång på material, samhällsvärderingar och politik. Mycket har handlat om status men också en hel del om personlighet och politik och trenderna har kommit och gått i en ständigt rinnande ström.

armbandIdag är modet särskilt fokuserat på personlighet, vilket inte minst märks i vilka smycken män föredrar. Från att ha varit begränsade till en snygg klocka och kanske några välgjorda manschettknappar är det idag även populärt med unika armband för herr och andra accessoarer som halsband, örhängen och väskor. Många män och kvinnor föredrar också unisex-modeller av både smycken och plagg, och är inte rädda för att visa vad de tycker.

Trendig eller tidlös?

För att förstå hur ett mode eller en viss trend skapas är det viktigt att se tillbaka i tiden. Det är lätt att tro att modet förr i tiden var mycket mer statiskt, vilket är långt ifrån sanningen. Precis som kändisar idag prisas eller kritiseras för sina outfits var folk förr mycket intresserade av vad de själva och andra hade på sig. Julius Caesar klädde sig i silke för att visa upp sin rikedom, vilket beundrades av många samtidigt ansåg vara skrytsamt och opatriotiskt av andra. På 1700-talet blev det så viktigt att ha kraftfulla vader att män stoppade sina strumpor med olika material för att få dem att se större ut, och vid början av 1900-talet skulle alla karlar plötsligt ha kort hår och mittbena.

Trenden idag är i allra högsta grad att stå för vem du är. När det kommer till smycken handlar det om att våga visa din personlighet och det finns flera sätt att göra det på, exempelvis

  • Smycken med budskap – en slogan du gillar är ingraverad i smycket
  • Symboler – dina smycken representerar saker som tro eller jämställdhet
  • Storlek – en stor lädercuff eller en diskret rem – valet är ditt

Material och mode

catwalkÄven material genomgår olika trender och det märks inte minst på världens olika catwalks där du kan hitta en hel del inspiration. Vissa material, som guld och silver, är alltid klassiskt tidlösa medan andra, exempelvis läder och olika naturmaterial, kommer och går. För närvarande är det oerhört inne med hållbarhet men också hur viktigt det är att leva livet fullt ut. Det här syns särskilt väl i herrmodet som idag genomgår en veritabel explosion av färger och mönster som förr ansågs vara feminina, och det är dessutom inne med handväskor för män.

Tittar du på listor över Sveriges bäst klädda män upptäcker du snabbt de alla har mycket unika stilar. Även de som verkar ha på sig mer traditionella kläder och diskreta färger har ofta ett eller ett par statement-smycken som kikar fram och det är just det som gör dem extra intressanta. Du behöver med andra ord inte gå klädd i den senaste, ill-gula trenden för att vara inne, utan kan lika gärna vara supertrendig med ett armband som det står ”Take no shit” på.