Dyra, dyrare, Air Jeezy II Red October

Det finns inga tecken på att intresset för att samla på sneakers kommer att minska de närmaste åren. Snart anordnas en stor bytardag för just sneakers på Trädgården i Stockholm, och vid ett bytarevent i Amsterdam nyligen såldes sneakers för rekordsummor.

Vartannat år arrangeras sneakerbytarevenemanget Sneakerness i Amsterdam. Vid årets upplaga, som gick av stapeln nyligen, såldes ett par Nike Air Yeezy II Red October för 4000 euro. Andra skor som betingade riktigt höga priser vid eventet var:

  • Jordan XXIII Premier Titanium – 2323 euro
  • Nike Lunar Flyknit Trainer+ (HTM x Nike) – 2000 euro
  • Adidas Originals Yeezy Boost 750 Black (den höga modellen) -1900 euro
  • Jordan V BIN Primo – 1500 euro
  • New Balance 577 x LFSTL ”Kakkerlak” – 1500 euro

Att det är samarbeten med olika designteam, som LFSTL, eller med kändisar som Kanye West, som betingar ett högt pris är ingen överraskning, och Jordans är ju alltid Jordans.

För aningen mindre plånböckerNike-skor i originell design

Man ska dock inte stirra sig blind på samarbeten med designers, framför allt inte när ”designern” inte är en riktig designer. Tycker man inte att Kanye Wests alster till fotbeklädnader är snygga är det bättre att lägga pengarna på ett par klassiska Adidas Samba eller Gazelle.

Vill man ha ett par schyssta sneakers – nya eller gamla, limiterade eller ej – är ett tips att bege sig till Trädgården på Södermalm i Stockholm nästa helg. Då arrangerar butiken Caliroots sitt tionde Sneaker Swap Meet, där man kan köpa och byta sneakers. En del av dem kommer säkert att gå för riktigt höga priser, men det kommer också att finnas möjlighet att fynda.

Om man inte bor i Stockholm, och har ont om pengar men ändå vill ha ett par nya sneakers, är att tips att kolla reorna som många nätbutiker har just nu. Till skillnad från när man köper i butik har man returrätt även när man köper på rea online.