Det här med hår

Det är en ganska ny idé att könshår skulle vara något obehagligt. Om man tittar på en porrfilm från 70-talet är det svårt att inte förvånas över buskagen som blir synliga. Rädslan för könshår handlar idag om en rädsla för vad som är normöverskridande. Idag är det inte ovanligt att människor tycker att könshår är fult och äckligt och det är i högsta grad en produkt av samhällets normer och värderingar. Suzann Larsdottor, sexolog, RFSU

Under sommaren är det många som känner en större press att ta bort hår på obekväma ställen. Benen ska vara hårfria, bikinilinjen och armhålorna likaså. Hur man väljer att ta bort håret är olika, men det vanligaste alternativet är att raka sig med rakhyvel. Att raka sig mellan benen, och ta bort könshåret. Vissa tror även att detta är någonting är hälsosam eftersom de tror att könshår är någonting som är ohygieniskt men det är en myt. Håret samlas kring könet för att skydda mot infektioner. När du då väljer att ta bort hår blir hårsäckarna oftast irriterade vilket i sig skapar en massa små sår.

764002-model-on-a-catwalkOfarligt om man tar bort hår rätt

Men du ska inte vara rädd för att ta bort håret på könet, det är tvärtom numera väldigt vanligt och det finns bra tekniker för att få bort hår så skonsamt som möjligt. En av de bästa metoderna är hårborttagning med laser, en modern och säker metod som gör att din hårväxt mycket snart enbart är ett minne. Är hårborttagning med laser någonting som intresserar dig? Läs mer hos drtore.com. Det finns även andra metoder att bli av med hår på kroppen så som att raka sig eller vaxa sig, men laser är den metod som gör att håret helt försvinner. Metoden går oftast till som så att man med laser eller ljus hettar upp hårsäcken till den grad att hårroten dör och slutar skapar hår.

Oavsett om du känner att du vill raka bort, vaxa eller göra en permanent hårborttagning ska du dock veta att det också är helt okej att avstå. Det är som sagt naturligt med hår på kroppen och den trend där vi ska vara helt hårfria är i längden inte ultimat. Det är viktigt att man som kvinna och man känner att det är okej att vara som en blivit skapt, helt enkelt.