Klockan går aldrig ur tiden

En accessoar som aldrig kommer att gå ur tiden eller bli omodern är klockan, men visst finns olika sorters klockmoden som dyker upp här och nu – och en trend som är på väg bort inom klockmodet är den så kallade smarta klockan vars försäljning minskat markant den senaste tiden.

guldklocka och smyckenI Svenska Dagbladet står att läsa om hur marknaden för de smarta klockorna minskat med hela 32 procent den senaste tiden, och det förklarar man med att de klockorna nu börjar bli gamla och konsumenterna väntar sig nya modeller. Och visst kanske det är på så vis, men har man en klassisk klocka som man kan byta och matcha nato klockarmband på är detta något man inte behöver oro sig för. En klassisk klocka är nämligen en accessoar som nog aldrig kommer gå ur tiden, den är för snygg helt enkelt. Men man ska heller inte tro att det inte finns trender som kommer och går även för den klassiska klockmodellen, det är något som blir extra tydligt nu under september när Stockholmsmässan slår upp portarna för årets klock- och smyckesmässa vid namn Precious. I Dagens Handel avslöjar man bland annat att årets mässa kommer lägga stor vikt på nya talanger inom klock- och smyckestillverkning, så vill man se vad det senaste har att erbjuda kan denna mässa vara väl värd ett besök. Enligt tidningen kommer mässan att pågå från och med den 9 september fram tills den 11 september, och bland utställarna hittas till exempel Anna Odebäck vars smyckesmärke Shielmaid i fjol fick utmärkelsen Talent of the year på just denna mässa och vi hittar även Gemmologiska riksföreningen som i år satsar stort på mässan med både monter och workshop. Men ska du köpa en klocka ska du inte tro att den bara ska användas eller ligga i byrålådan – du måste även se till att regelbundet underhålla din klocka så att den inte förlorar sin glans eller går sönder i förtid – något som faktiskt är enklare än vad det kanske låter.

Så underhåller du din klocka

klocka armbandI tidningen Café berättar Peter Leeser, som arbetar som urmakare hos Kungliga Hovleverantören Rob Engström, hur du på bästa sätt tar hand om ditt ur för att hålla den fräsch och tickande. Bland annat förklarar han hur en service hos dem går till och hur ofta man faktiskt bör lämna in sin klocka på service, något som för en dyrare klocka kan variera runt omkring var sjätte år ungefär men som för en billigare variant kanske behövs göras oftare. Men smakar det så kostar det, en service hos dem kostar från 5 500 kronor men då ingår även en hel del såsom fjäder, fjäderhus, kugghjul, packningar och polering. Något han också delar med sig av är sina bästa råd för skötsel och hans tips består av två punkter vilka är att:

  • Använda klockan normalt
  • Rengöra metallänkar på servicecenter 1-2 gånger per år.