Klädkoder och sociala normer

När det kommer till det yttre finns det lika många åsikter om vad som är rätt eller fel som det finns människor, i princip. Men samtidigt finns det en del riktlinjer som är fastetsade i vårt samhälle på det sätt som normer ofta är. Klädkoder och sociala koder är del av dessa. Men hur ska man tänka kring begreppet ”mörk kostym” och får man som bröllopsgäst egentligen överglänsa bruden.

rosa-klackar-skorNågot väckt mycket uppmärksamhet är hur Göteborgs stad valt att formulera sina klädkoder för personalen som är anställd i kommunen. Bland annat är en del saker strikt, och uttalat, förbjudna att bära, detta är korta kjolar, tunna axelband och djupa urringningar. Som vanligt innebär detta att man vill kontrollera främst vad kvinnor bär, eftersom kvinnors kroppar är i mycket högre grad sexualiserade och objektifierade i vårt samhälle. En medarbetare på kommunen tycker att det känns väldigt obehagligt att ledningen skickar ut ett meddelande till alla om hur främst kvinnorna i kommunen ska klä sig. Mer om detta kan man läsa om i denna artikel i Göteborgs-Posten. En annan uppmärksammad debatt är den som varit kring burkinins vara eller icke-vara i Frankrike, som man kan läsa mer om i Dagens Nyheter bland annat. Även här handlar det om att kontrollera vad kvinnor specifikt har på sig.

Att inte överglänsa bruden

rosa-kla%cc%88nning-modellMen har man ett bröllop får man faktiskt styra och ställa kring vad ens gäster får komma i för kläder, i alla fall till en viss, rimlig gräns. Men ibland kan det vara svårt att förstå uttryck och regler kring bröllopsklädsel för gäster som ofta står med på inbjudningskortet. I en artikel i Expressen klargörs en del frågetecken. Hur ska man då tänka? Jo, bland annat att man som kvinna aldrig får överglänsa bruden. Följande uttryck kan vara bra att ha koll på:

  • Kavaj är den minst strikta klädkoden med mest avslappnad klädsel, men det ska vara en finare klädsel än till vardags. För män innebär det hel kostym i gärna ljusare färg, för kvinnor är det klänning, kjol, byxdress eller dräkt. Knälängd eller vadlång.
  • Mörk kostym är snäppet elegantare, men inte smoking eller frack. Svart eller marinblå kostym med vit skjorta och slips eller fluga för män. Klänning eller kjol av finare tyg för kvinnor, längd under knät men inte hellång. Axlarna ska vara täckta.
  • Smoking är smoking för män men inte frack eller kostym. För kvinnor är det vadlång klänning eller kjol men inte lika elegant som till frack.
  • Frack/ civil högtidsdräkt är frack för män med vit väst och vit fluga, för kvinnor är det hellång klänning och gärna i skimrigt tyg och aftonväska till.
  • Valfri klädsel har blivit vanligare och vanligare, det är då upp till gästerna själva att tolka begreppet och välja vad de vill ha på sig på bröllopet. Men man kan alltid rådfråga brudparet eller toastmaster om man känner sig osäker.

För att hitta den rätta klänningen för balen eller bröllopet kan det vara en god idé att kolla in Sofia Moore, som är experter på just festklädsel för kvinnor.