Mobilladdare: fejk är farligt!

Att handla mobiltillbehör online kan spara både tid och pengar. Däremot ska du akta dig för att ta för stora genvägar – ett alltför lågt pris kan också signalera dålig kvalitet. Det är också viktigt att du bedömer pålitligheten på sidan du handlar från, så att du verkligen får det du tror att du köper. Mobiltillbehör som inte kommer från originaltillverkare kan till och med vara farligt!

Men farligt på vilket sätt? Främst handlar det om brandrisken. Brandskyddsföreningen skriver att bränder i batteriförsedda elektronikprodukter blir allt vanligare och att:

”Både de uppladdningsbara batterierna och själva laddaren kan börja brinna”.

Aftonbladet meddelar dessutom att Elsäkerhetsverket rapporterat händelser med att stickproppar kan fastna i vägguttaget, vilket kan leda till strömförande situationer som minst sagt inte är önskvärda.

Så undviker du brand

Både Elsäkerhetsverket och Brandskyddsföreningen poängterar vikten av att använda originalladdare och CE-märkta produkter. Du kan exempelvis hitta ett bra utbud Apple laddare på internet, och få bekväm leverans till ditt hem. Det är av stor vikt att regelbundet byta ut slitna produkter.

Upplever du svårigheter med att få in laddaren i vägguttaget bör du byta ut laddaren. Skador på sladdar är också skäl till att omedelbart byta. Andra, mindre tydliga, tecken på att det är dags att byta laddare (till en originalprodukt!) är om du upplever längre laddningstid, att laddaren blir varm vid användning, eller att den brummar eller surrar när du laddar.

Dessutom bör du ladda din enhet på ett hårt underlag (inte säng eller soffa), se till att både laddare och sladd är hela och dra ut kontakten så fort du laddat klart. Ladda alltså inte telefonen under kudden när du sover! Det kan låta självklart, men är vanligare än man kan tro.