Kläder som passar din kropp

Vare sig du har en ”ovanlig” storlek, kroppsform eller helt enkelt vill ha kläder som sitter riktigt bra är det bästa alternativet att välja kläder som sytts just för din kropp. Men det är många som blandar ihop begreppen, och då kan det hända att man betalar mer än man borde.

Intresset för klassiskt skrädderi och skomakeri är större idag än på mycket länge. Många unga lockas att ge sig in i traditionella hantverksbranscher inom mode. Man kan tro att det är möjligheten att tjäna pengar som lockar, eftersom skräddarsydda och måttsydda plagg för det mesta kostar ganska mycket, men det är materialet och arbetet som kostar, marginalen är för det mesta låg.

Det som lockar unga att utbilda sig till skomakare (och alltså inte bara laga skor, utan faktiskt tillverka dem), skräddare och andra liknande yrken är istället glädjen i att arbeta med händerna och skapa något som kommer att hålla länge.

Detta innebär att man som konsument idag har större möjlighet än på länge att hitta skor som passar de egna fötterna, kläder som passar den egna kroppen perfekt, osv. Man måste lägga ut mer pengar än om man köper något direkt i butik, men i gengäld kommer det att passa betydligt bättre.

Mer än bara skjortor

Verktyg hos en skräddareI många städer finns skrädderier som kan sy upp skjortor, men man kan få mycket mer än så sytt efter sina mått. Levi’s erbjuder skräddarsydda jeans i några butiker, den närmaste för en svensk är belägen på Regent Street i London. Av någon anledning marknadsförs byxorna dock inte som skräddarsydda (bespoke) utan som måttsydda (made to measure). I butiken utgår förvisso skräddaren från ett befintligt par jeans, men arbetet resulterar i ett unikt mönster för den individuella kundens byxor.

Om någon till äventyrs inte känner till skillnaden mellan skräddarsytt och måttsytt, så är den i korthet att skräddarsytt resulterar i ett helt unikt plagg, med egna förutsättningar. Man mäter kunden, och anpassar helt och hållet plagget efter kundens kropp och önskemål. Naturligtvis mäter man kunden även när plagg ska måttsys också, men man utgår sedan från redan tillskurna stycken som kan anpassas på olika sätt.

Ytterligare en bonus är att kvaliteten är bättre, och att det dessutom är lättare att laga plagg som har tillverkats för hand. Det gör att det på lång sikt kan visa sig vara en investering.

Måttsytt och skräddarsytt är vanligast när det kommer till skjortor, kavajer och liknande plagg. Skräddarsydda byxor är ovanligt i Sverige, men det finns undantag. Ett av dem är Robin Pettersson i Göteborg, som sticker ut lite extra eftersom han är utbildad marinbiolog (!). Han är mer eller mindre självlärd och har specialiserat sig på byxor. 4000 kronor får man betala för ett par, vilket inte är så mycket mer än ett par ready to wear-byxor från exempelvis Marni.

Har du ovanligt långa eller korta armar köper du säkert redan skjortor anpassade efter dina kroppsmått. Men hur gör du med tröjor? Det finns flera tillverkare som säljer handstickade tröjor på nätet, anpassade efter kundens mått. Att köpa en sådan fungerar inte som när man köper en måttsydd kostym, med flera provningar, utan man anger måtten man vill att tröjan ska ha när man beställer den.