Snapchat-filter ger dysmorphia

Något som trendat de senaste åren är appen Snapchat med sina olika filter som publiceras både i den appen och på andra sociala medier såsom Facebook och Instagram, men nu har det hela tagits till nya höjder – i stället för att komma med en bild på en kändis till plastikklinikerna kommer folk nu med selfies tagna med olika filter.

Med åren har det blivit allt mer populärt med olika skönhetsingrepp och framförallt fillers- och Botoxbehandlingar av olika slag. När trenden började brukade personerna komma till klinikerna med bilder på olika kändisar de önskade se ut som, men nu har en ny trend börjat dyka upp nämligen att man dyker upp hos behandlaren med en bild på sig själv – och denna är i sin tur väldigt retuscherad med hjälp av ett Snapchat-filter. För visst kan man använda digitala hjälpmedel för att förbättra sitt utseende på olika vis såsom att släta ut rynkor, ta bort akne, göra näsan smalare och hakan bredare samtidigt som Snapchats olika filter kan ge en behaglig och jämn hud. Men att tro att detta ska gå att ordna lika lätt i verkliga livet är fel sätt att se på saken, i stället kan filter- och selfie-kulturen ge oss en snedvriden bild av oss själva vilket är ett fenomen som fått namnet ”Snapchat dysmorphia”.

Orealistiska förväntningar på fillers

När fillers och Botox blev populära metoder för att få den perfekta hyn eller det perfekta utseendet var det kändisar som var normen. Numera är det vi själva bakom ett filter som är drömmålet, men det är också rent orealistiskt och är ett helt eget fenomen vid namn ”Snapchat dysmorphia”. Fenomenet kan vara något som påverkar självförtroendet negativt och kan i värsta fall leda till att man drabbad av fullt utblommad dysmorfofobi. Vad detta innebär, förklarar svenska YLE, är att personen som lider av dysmorfofobi kan uppleva en viss detalj i sitt utseende som grotesk och ful samtidigt som omgivningen inte ser något fel alls. Likaså kan sjukdomen göra att man blir fixerad vid en specifik sak i sitt utseende och blir som besatt av att åtgärda detta ”fel”. Och lider man av detta ska tilläggas att plastikkirurgi av olika slag inte hjälper då personen i fråga har orealistiska förväntningar på vad en spruta med filler kan åstadkomma.