Piercingar och septumsmycken

Många drömmer om att pierca näsan och septum. Tänk på att välja ett smycke helt fritt från nickel så at du inte utvecklar en allergi och känslighet mot detta ämne. Som tur är, är de flesta smycken nickeltestade och skapade för känslig hud.

septum piercing
Källa: Rockflame.com

Drömmen om ett snyggt smycke i näsan finns hos många. Det är ett så kallat septumsmycke och för denna dekoration krävs inte ett hål i näsan, det finns gott om clips som enkelt fästs i skiljevägen mellan näsborrarna. På https://rockflame.com/piercingar/daith.html hittar du massor av septumpiercingar, både böjbara varianter och de som du klickar ihop.

Undvik nickelsmycken som piercing

En vanlig kontaktallergi i samband med smycken och piercingar är nickel, som kan orsaka eksem och klåda. De allra flesta smycken är idag nickeltestade och fria från denna typ av metall, men inte alla. När du är allergisk mot ämnet nickel blir din hud sjuk när den kommer i kontakt med detta, det börjar kanske med röda, kliande utslag som sedan övergår till svullnad och nässelutslag i form av knottror och blåsor. Sedan blir ofta huden torr och sprickor bildas. Det är varken farligt eller ärftligt, men däremot kan det vara obehagligt. Om du fått en allergisk reaktion en gång så är du ofta allergisk mot ämnet i hela ditt liv, allergin utvecklas ofta genom att du utsätter huden för nickel under en längre period, till exempel när du tagit hål i öronen.

Ämnet hittas i viss mat

Livsmedelsverkets hemsida går det att läsa om hur det till och med finns nickel i vissa matvaror. Eller kan finnas, åtminstone. De flesta med nickelallergi reagerar inte på det, men om det är högre halter nickel i maten kan de göra det. Livsmedel som innehåller mest nickel är bland annat nötter, linser, sojabönor, kakao och fullkorn av vissa spannmål. En del nickel kommer från de rostfria kärl som används i våra kök när vi lagar vår mat.