Handla kläder smart och ekonomiskt till sommaren

Påfyllning av sommargarderoben är något som de flesta av oss ser fram emot. Ju tidigare du är ute, desto bättre klipp kan du göra. Second hand är också ett alternativ som bör övervägas i många fall, för att hitta unika plagg som dessutom är snälla mot plånboken och planeten.

För att få en bra grund till sommarens outfits är det inte särskilt mycket som krävs. Leta kläder på second hand, var ute i god tid och köp ett par bekväma skor som passar för både fest och vardag.

Då är second hand inte att rekommendera

Ur miljö- och ekonomiperspektiv är second hand i princip alltid ett bra val. Du får billigare kläder som du ofta inte kan hitta någon annanstans. Det är en fantastisk klädkälla för den kreative som ville skapa personliga och unika outfits som sänder ett budskap.

En situation där second hand normalt inte rekommenderas är vid skoköp. Främsta anledningen till detta är att skor formar sig efter användarens fötter på ett sätt som inte går att åtgärda senare. Så såvida du inte köper skor av någon med exakt samma fotform som du själv, kommer du antagligen få problem att trivas i second hand skor. Så klart kan du hitta skor på second hand som aldrig använts och då är det en annan sak – var noga med att prova och känna efter.

Välj kläder och skor som klarar spontana äventyr

Den bästa grill- eller strandfesten är nästan alltid den som ingen planerat för innan. En sådan fest där alla ens vänner bara klickar och mår bra, och där någon får den geniala idén om att inte bryta upp och gå hem – utan att öppna en flaska vin och tända grillen. Sådana drömsituationer händer sällan och en outfit som har detta i åtanke säkerställer att du inte behöver pausa stämningen och byta om.

Skorna är det viktigaste för detta. Bekvämlighet är a och o, men de bör inte stå ut på ett negativt sätt vid festligare tillfällen. Investera i ett par skor som du kan använda i de flesta situationer, eller åtminstone de situationer som du normalt kan hamna i. Är du ute i skogen och ska kampa i en vecka kanske inte stil och festlighet är en lika hög prioritet, med andra ord.

Var ute i god tid

Ett tips som fungerar vid inköp av sommarkläder och egentligen kläder för alla säsonger är att vara väldigt tidigt ute. Köp alltså dina kläder för ”fel” säsong: vinterjackan på våren och badbyxorna runt advent. På så sätt går det nästan alltid att spara pengar. Ju närmare sommaren du kommer desto större blir efterfrågan på sommarkläder vilket höjer priserna.

Det är så klart lättare sagt än gjort att alltid ligga steget före. Men det är värt att ha i åtanke. Om du inte bryr dig om extremt aktuella säsongstrender kan du alltså spara mycket pengar genom att köpa tidlösa plagg lite i förväg. Och glöm inte: svenskar skänker mer till second hand än vad de handlar. Att handla på second hand är med andra ord att direkt göra miljön en tjänst.